Dlaczego warto kupić grill elektryczny?
Można się spierać, czy na pewno grill elektryczny jest lepszy od tradycyjnego (oba rodzaje mają swoich zagorzałych zwolenników), ale jest kilka argumentów, które trudno odeprzeć. Grill elektryczny jest:
– całoroczny – sezon na grillowanie na nim nigdy się nie kończy,
– łatwy w obsłudze i czyszczeniu,
– dopuszczony do użytku w domu, czego absolutnie nie da się powiedzieć o grillu węglowym, ale można go także wynieść do ogrodu, jeśli ktoś ma chęć,
– niewymagający umiejętności rozpalania,
– niedymiący.
Jak wybrać grill elektryczny do domu?
Grill to grill? No niekoniecznie, bo jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, a pozornie nieistotne detale mogą w ostatecznym rozrachunku zadecydować o wygodzie i przyjemności płynącej z używania.
Zanim kupisz grill elektryczny, sprawdź:
– jak długi jest przewód zasilający – im dłuższy, tym lepiej. Można wówczas postawić grill na stole i biesiadować całkiem jak przy tradycyjnym w ogrodzie, szczególnie jeśli wybierzemy opcję grilla płaskiego.
– czy urządzenie ma nienagrzewające się uchwyty – chęć otwarcia grilla nie powinna być powiązana z nerwowym szukaniem rękawic kuchennych,
– czy do grilla jest dołączona tacka na ściekający tłuszcz – nie kupuj urządzenia, które jej nie ma,
– czy grill ma wbudowaną lampkę kontrolną – to standard, ale warto się upewnić,
– jaką moc ma urządzenie – im większa tym lepiej, bo czas opiekania będzie krótszy, co nie znaczy, że, 1500 W to mało. Przy mniejszym urządzeniu to wystarczająca moc,
– czy grill ma regulację temperatury – to bardzo istotne, bo nie wszystkie produkty wymagają tak samo wysokiej temperatury opiekania. Ser pleśniowy będziemy grillować w niższej temperaturze niż mięso.
Czym różni się grill kontaktowy od płaskiego?
Nowoczesne grille elektryczne mogą łączyć obie te funkcje.
Grill kontaktowy to po prostu grill zamykany, który opieka produkty jednocześnie z obu stron.
Grill płaski to grill, którego kąt otwarcia wynosi 180°C, czyli dający się rozłożyć „na płasko”. W tym wypadku grillowanie wygląda podobnie jak metodą tradycyjną, opiekane produkty trzeba obracać. Plusem tego rozwiązania jest możliwość opiekania większej ilości jednocześnie.
Warto też zwrócić uwagę na wielkość grilla, bo to ona często decyduje o wygodzie i wydajności.
Grill kontaktowy GK130 plaat można potraktować jako kompaktowy, dwuosobowy. Natomiast jego starszy i większy brat: grill kontaktowy GK160 parill sprawdzi się nie tylko w rodzinie wieloosobowej, można go śmiało wykorzystać na spotkaniu z przyjaciółmi. Oba modele mogą pracować jako grille kontaktowe lub płaskie.
Opiekanie na grillu kontaktowym jest szybsze, bo proces obróbki termicznej zachodzi jednocześnie z obu stron. Natomiast na grillu płaskim zmieścimy jednorazowo więcej produktów. Tu każdy sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, czy w danym momencie bardziej zależy mu na czasie, czy na tym, żeby wszyscy zaczęli jeść razem.
Napisz komentarz
Komentarze