Reklama

Nasze hity kulinarne na Święta - co kochają Polacy?

Chłodny, grudniowy zmierzch delikatnie okrywa miasta i wsie ażurowym puchem świeżej bieli. W domach zaczyna wrzeć od przygotowań, aromaty korzeni i świeżych potraw wypełniają przestrzeń, tworząc atmosferę ciepła i bliskości. Oświetlone lampkami choinki migocą w kątach pokoi, a w tle słychać melodyjne dźwięki kolęd. To właśnie ten czas roku, gdy polskie rodziny zbierają się razem by uczcić Wigilię – wieczór pełen tradycji oraz smaków.
  • 08.12.2023 11:41
Nasze hity kulinarne na Święta - co kochają Polacy?

Na stołach królują dania znane od pokoleń: barszcz czerwony z uszkami wywołuje nostalgiczne wspomnienia dzieciństwa, kapusta z grochem rozgrzewa swoim sycącym bukietem smaków, pieczone warzywa w złocistej skórce niczym małe dzieła sztuki kulinarnej radośnie dekorują talerze. Zupa grzybowa ze złotymi płatkami suszonych borowików sprawia, że serca biją szybciej na myśl o pierwszej łyżce tego aromatycznego eliksiru. Kto w zapracowanym okresie przed świątecznym nie znajdzie czasu by oddać się kulinarnej pasji może kupić catering na imprezę by przepysznie podjąć swoich gości. 

Karp i śledź – rybne gwiazdy polskiej wigilii

Kiedy mowa o bohaterach wigilijnego stołu, nie można pominąć dwóch ikon: karpia oraz śledzia. Karp - ta dostojna ryba o imponujących rozmiarach - jest symbolem obfitości i szczęścia na nadchodzący rok. Pływając spokojnie po głębinach stawów przez większość roku, przechodzi metamorfozę do postaci pysznego dania podawanego na gorąco lub w galarecie udekorowanym plasterkiem cytryny oraz gałązkami natki pietruszki.

Śledź to zupełnie inna opowieść - jego subtelność i różnorodność form podania zachwyca nawet najbardziej wymagających degustatorów dań rybnych. Czy to marynowany w oleju z dodatkiem cebuli czy też jako część sałatek warstwowych goszczących setki drobnych składników układanych z precyzją godną renesansowego malarza — każda porcja jest dowodem umiejętności kulinarnej gospodyni lub gospodarza domu.

Pierogi i uszka – domowe przysmaki pełne różnorodnych farszy

Polskie pierogi są jak malowane obrazy — każdy róg Polski może poszczycić się własnym arcydziełem tej dziedzinie gastronomii. Z dumnością prezentujemy te niewielkie pacuszka ciasta nadzwyczajnego przez swój elastyczny charakter pozwalający objać szeroki asortyment farszu: od intensywnych mieszanki mięsno-grzybowych po łagodniejsze kombinacje twarożku ze szpinakiem czy słodka esencja owocowej apoteozy smaku.

Uszyte starannie uszka zaś stanowią harmonijny akcent dla barszczych oceanów barwy rubinowej gdzie ich maleńkie formy unoszą się ulotnie jak zdobione perły oceanicznej głębi czekając by stać się elementem większej całości rodzinnej tradycji.

Makowiec i sernik – słodkie zakończenie świątecznego obiadu

Po sytości przybywa chwila na deserowy majstersztyk którymi bezsprzecznie są makowiec oraz sernik — owe dwory królewskich uczta które triumfalnym marszem wkroczyć mają do finału ucztowania.

Makowiec to esencja elegancji ubrana we wzory spiral, które zawinięte zostały tak sprawnie jakby same elfy pracowały nad ich perfekcyjnością nocami przed Świętami.
Sernik zaś stoi jako pomnik bogactwu możliwości dzięki któremu możemy eksperymentować zarówno bazującego na puszystej masie twarogowej jasnego jak dzień lub mocno waniliowego albo też opartego o cięższemu ale również uwielbianemu brzmieniu czekoladowemu który każdemu milczynek zapewnia moment zachwytu.

--- Artykuł sponsorowany ---


Ogłoszenia
NAJPOPULARNIEJSZE
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama