W Radzanowie rywalizowały Koła Gospodyń Wiejskich z powiatów: płockiego, sierpeckiego, żuromińskiego i gostynińskiego. Koziczki zajęły pierwsze miejsce i to jest duży sukces koła. Do konkursu trzeba dołożyć wszelkich starań, żeby potrawa była atrakcyjna pod każdym względem. Oceniane są walory degustacyjne, wykonanie, sposób prezentacji i zastosowanie produktów regionalnych.
Każdy szczegół jest ważny - mówi portalowi gostynin24 Karina Kryska z KGW Koziczki. To ogromna radość reprezentować naszą Gminę i wrócić do domu z pełnym sukcesem. 31 sierpnia odbędzie się II etap konkursu w Powsinie i jedziemy tam z nadzieją wygranej.
„Bitwa Regionów” to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców.
Rywalizacja odbywa się w trzech etapach:
Etap I – Na podstawie ocen formularzy zgłoszeniowych komisja kwalifikacyjna tworzy ranking prac konkursowych. Najwyżej ocenieni uczestnicy biorą udział w wydarzeniach regionalnych, w których uczestniczy maksymalnie 20 drużyn. Zwycięzcy etapu regionalnego awansują do półfinału.
Etap II – W półfinałach wojewódzkich są wyłaniane zespoły (po jednym z każdego województwa), które kwalifikują się do finału ogólnopolskiego.
Etap III – Wielki finał, w którym rywalizuje 16 najlepszych drużyn z całej Polski.






















































Napisz komentarz
Komentarze