Jakie są zalety posiadania kostkarki do lodu?
Wolnostojąca kostkarka do lodu pracuje niezależnie od zamrażarki, nie wymaga użycia foremki ani wizyt w sklepie po worek gotowych kostek. Urządzenie działa w pełni automatycznie. Oznacza to, że zapewnia stały dostęp do lodu bez długiego oczekiwania na zamarznięcie wody. Modele dostępne na rynku oferują szybkość jego wytwarzania na poziomie 10-20 minut po włączeniu.
Oprócz wygody użytkowania kostkarki zapewniają wysoką powtarzalność tworzonych kostek. Równe rozmiary lodu mają znaczenie, ponieważ napoje chłodzą się równomiernie. Lód musi topnieć w tym samym, przewidywalnym tempie. To istotne szczególnie w przypadku napojów alkoholowych, gdzie proporcje i tempo rozcieńczania mają wpływ na smak.
Wielu producentów oferuje urządzenia z możliwością wyboru kształtu lodu. W ustawieniach urządzenia można wybrać klasyczne sześciany, kule, stożki, aż po miękkie granulki łatwe do chwytania palcami. Nietrudno się domyślić, że taka różnorodność zwiększa funkcjonalność kostkarki, ponieważ różne kształty wpasowują się w odmienne napoje i potrzeby, m.in. do smoothie, koktajli, owoców morza, a nawet do celów leczniczych.
Po jej zakupie można zauważyć znaczący aspekt ekonomiczny. Chociaż cena początkowa nie jest niska, to jednak długoterminowe użytkowanie kostkarki może się opłacać. Głównie ze względu na brak potrzeby zakupu jednorazowych worków z lodem i dodatkowych tacek do mrożenia.
Większość nowoczesnych modeli kostkarek prezentuje się bardzo elegancko i estetycznie. Taki sprzęt może być więc ciekawym elementem wyposażenia przestrzeni kuchennej. Stylowa obudowa z podświetleniem i z kompaktowymi wymiarami idealnie pasuje do aranżacji praktycznie każdej kuchni.
Dedykowana kostkarka do lodu czy wbudowana w lodówkę?
Alternatywą dla dedykowanej maszynki do lodu są lodówki wyposażone w zintegrowaną kostkarkę. To dość wygodne rozwiązanie, ale wydajnością nie dorównuje większości osobnych urządzeń. Wbudowane systemy w lodówkach side by side radzą sobie przy umiarkowanym zapotrzebowaniu. Jednak przy częstym użyciu mogą nie nadążać z produkcją lodu.
Wolnostojące modele oferują zdecydowanie wyższą efektywność. Potrafią wytworzyć kilkanaście kilogramów lodu dziennie, więc są nieporównywalnie lepszym rozwiązaniem zwłaszcza w trakcie organizacji różnego rodzaju przyjęć.
Oczywiście należy brać pod uwagę to, że osobna kostkarka wymaga dodatkowego miejsca na blacie kuchennym. W niewielkich pomieszczeniach jej obecność może więc wymagać pewnych zmian aranżacyjnych. Dla osób korzystających z lodu sporadycznie funkcja zintegrowana z lodówką może być po prostu wystarczająca. Szczególnie że nie ma wtedy potrzeby przechowywania kolejnego sprzętu.
Kiedy kostkarka do lodu realnie się przydaje?
Lód przydaje się nie tylko w trakcie wyjątkowo upalnych dni. Kostkarka w wielu przypadkach może być użyteczna przez cały rok. Z jej pomocą łatwo i szybko przygotować mrożoną kawę, zimną lemoniadę, a także koktajle smakowe bez konkretnej okazji.
Urządzenie bywa nieocenione podczas spotkań towarzyskich. Przyjęcia w ogrodzie, wieczorne grille i rodzinne uroczystości często odbywają się z wykorzystaniem dużej ilości schłodzonych napojów. Dzięki kostkarce nie ma więc stresu związanego z brakiem lodu. Jest za to pewność, że wszystkie napoje zawsze będą odpowiednio zimne, niezależnie od upału na zewnątrz.
Jeśli kostkarka używana jest często do przygotowywania schłodzonych napojów dla dzieci, to dobrym pomysłem może być także maszynka do lodów. Taki sprzęt może nieco urozmaicić domowe menu. Zapewni on dostęp do chłodnych, słodkich deserów, które stanowią świetne uzupełnienie klasycznych napojów z lodem.
Lód z kostkarki ma szerokie zastosowanie w kuchni i poza nią, m.in. do schładzania zup, jajek po gotowaniu albo przy hartowaniu warzyw. Lód bywa pomocny przy urazach, w bólach głowy, a także po intensywnym wysiłku fizycznym. Może stanowić element codziennej pielęgnacji, ponieważ dobrze sprawdza się jako naturalny środek tonizujący skórę twarzy.
Napisz komentarz
Komentarze