Reklama
Reklama

Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia.

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.

Zdaniem ekspertów warto zwrócić uwagę nie tylko na to, co jemy, ale i jak spożywamy nasze posiłki.

– Odżywianie zdecydowanie wpływa na długowieczność, niestety jest z tym dzisiaj olbrzymi problem – mówi agencji Newseria prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, patomorfolog, immunolog kliniczny z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, ambasador książki Petera Attii „Żyć dłużej. Nauka o długim życiu w zdrowiu", która całkowicie zmienia podejście do procesu starzenia się.

Jak podkreśla prof. Grzegorz Dworacki, problemem w dostarczeniu zdrowego pożywienia jest sprzęt AGD, który z jednej strony ułatwia nam życie, z drugiej – powoduje, że nie kontrolujemy temperatury produktów, które spożywamy. A ma ona niebagatelne znaczenie w trawieniu pokarmów.

– Przez to, że korzystamy z lodówek, to jemy produkty około 2–3 stopnie zimniejsze niż nasze babcie. Jeżeli jemy małymi kęsami i wolno, to nawet zimne pożywienie, przechodząc przez przełyk, ogrzeje się, ale jeżeli jest duża dawka zimnego i to zjedzona zbyt szybko, to powoduje skurczenie błony śluzowej żołądka. Wtedy nie wydziela on odpowiedniej ilości kwasu, białko nie jest właściwie ścięte, nie jest właściwie trawione i w związku z tym duża część tego pożywienia gnije w jelitach. To zmienia mikroflorę i zaczynają się problemy – mówi agencji Newseria Lifestyle prof. Grzegorz Dworacki.

Co prawda dzięki lodówkom żywność się nie psuje, ale może ona być mikrobiologicznie zanieczyszczona. Nieprzestrzeganie zasad higieny i nieprawidłowe przechowywanie produktów przyczynia się bowiem do rozwoju bakterii i innych drobnoustrojów chorobotwórczych. Spożycie zepsutego jedzenia grozi nie tylko problemami z układem pokarmowym, ale też z układem odpornościowym.

– 70 proc. komórek odpornościowych w ciągu doby kontaktuje się z jelitami. Jeżeli nie są one właściwie stymulowane, to układ odpornościowy zaczyna mieć problemy z rozpoznawaniem, co jest własne, co obce, co jest dobre, a co szkodliwe. To rodzi problemy chorób autoimmunizacyjnych i innych – mówi prof. Grzegorz Dworacki.

Zwraca także uwagę na to, że do właściwego funkcjonowania jelit potrzebne są probiotyki. Odpowiadają one między innymi za: trawienie, wchłanianie witamin i minerałów, zwiększenie odporności i obniżenie poziomu cholesterolu. Źródłem probiotyków są fermentowane produkty mleczne, takie jak: jogurty, kefiry czy maślanki. Z kolei prebiotyki to takie składniki pokarmu, które nie ulegają trawieniu i pobudzają wzrost oraz aktywność bakterii obecnych w jelicie grubym. By nie zabrakło ich w organizmie, trzeba włączyć do swojej diety np. czosnek, cebulę, awokado czy soję.

 – W tej chwili zaczyna więc być modny temat mikrobiomu. Trzeba pamiętać, że bardzo ważna jest właściwa dieta probiotyczna i prebiotyczna, czyli taka, która właściwie stabilizuje mikroflorę jelitową – tłumaczy ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Trzeba jednak pamiętać, że każdy z nas ma inny mikrobiom i w związku z tym zapotrzebowanie na probiotyki też jest różne. Na wszystko to wpływ mają nasze geny, dieta, a nawet położenie geograficzne.

Reklama

https://www.gostynin24.pl/artykul/13718,oszczednosc-na-praniu-dzieki-pralce-absolutecare-zmniejszysz-koszty-rachunkow


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

monikaaa 09.04.2025 09:50
Zgadzam się w 100% z Panem Profesorem – odżywianie naprawdę ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. Sama boleśnie przekonałam się o tym, kiedy kilka lat temu zaczęły się moje problemy trawienne – wzdęcia, osłabienie odporności, a do tego chroniczne zmęczenie. Długo szukałam przyczyny, aż w końcu usłyszałam coś, co zmieniło moje podejście na zawsze: "Twoje zdrowie zaczyna się w jelitach." Zaczęłam od podstaw – porządne oczyszczenie diety, odstawienie przetworzonych produktów, a przede wszystkim – włączenie do codziennego jadłospisu probiotyków i prebiotyków. Jednym z największych odkryć była dla mnie kiszonka i olej konopny tłoczony na zimno, który dziś stanowi stały element mojej kuchni. Zamiast margaryny czy olejów rafinowanych – sięgam po olej z nasion konopi z Konopnej Farmacji w Poznaniu (zamawiam przez ich stronę online: konopiafarmacja pl). Ma orzechowy smak i działa zbawiennie na jelita, skórę i układ nerwowy. Do tego regularnie sięgam po nasiona konopi jako źródło białka i kwasów omega-3, piję herbatkę konopną z melisą i rumiankiem na wieczorne wyciszenie, a rano dodaję do koktajlu odrobinę CBD w wersji decarboxylated – pomaga mi utrzymać równowagę i koncentrację przez cały dzień. A oto mój ulubiony przepis na sałatkę probiotyczną z kiszoną kapustą i olejem konopnym, idealną na wzmocnienie jelit: 🥗 Sałatka probiotyczna z kiszonej kapusty i oleju konopnego Składniki: 1 szklanka kiszonej kapusty (nie pasteryzowanej!) 1 marchewka starta na grubych oczkach 1 jabłko pokrojone w cienkie paski 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki nasion konopi łuskanych 2 łyżki oleju konopnego garść natki pietruszki szczypta soli himalajskiej i pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, by smaki się połączyły. Można dodać też odrobinę soku z cytryny. Sałatka nie tylko wspiera mikroflorę jelit, ale też świetnie smakuje! Dziś czuję się zupełnie inaczej – mam więcej energii, problemy jelitowe zniknęły, a moja odporność zdecydowanie się poprawiła. Czasem najprostsze zmiany – jak odstawienie lodowatego jedzenia i dodanie kiszonek, ziół i naturalnych tłuszczów – robią największą różnicę. Jeśli ktoś szuka delikatnego i naturalnego sposobu na poprawę trawienia i zdrowia jelit, to naprawdę polecam zacząć od konopnych dobroci – to u mnie był pierwszy krok ku zdrowiu 💚

Ogłoszenia
Tiguan świetny stan , niski przebieg ! Tiguan świetny stan , niski przebieg ! W pełni sprawny, trzyma olej, Możliwość sprawdzenia na stacji diagnostycznej i miernikiem - bezwypadkowy ! Paliwo-Benzyna Manualna skrzynia biegów- 6 biegowa Moc sinika- 122 KM / 90 kW Na przednie koła Pojemność silnika-1390 ccm Klasy emisji-EURO 5 Emisja CO2-152 g/km Wyposażenie: System start stop Rodzaj nadwozia-SUV Drzwi-5 Kolor-Czarny Stan- Nieuszkodzone Kraj Pochodzenia-Republika Czeska Kluczyki-2 sztuki Numer VIN- WVGZZZ5NZDW102810 Tapicerka- Z tkaniny (tapicerka oryginalna - brak uszkodzeń ) Podgrzewane siedzenia przednie - oba Elektrycznie otwierane szyby przednie i tylne Gniazdo (połączenie 12V) w bagażniku/przestrzeni ładunkowej Prawe przednie siedzenie z regulacją wysokości Elektryczny hamulec postojowy Przedni uchwyt na napoje Regulowana kolumna kierownicy Tylna kanapa dzielona System wspomagania ruszania pod górę Kamera cofania z kolorowym wyświetlaczem, sygnałem dźwiękowym i sugerowanym torem jazdy System automatycznego parkowania !!! Tempomat Bluetooth Kierownica wielofunkcyjna z bogatym systemem komputera pokładowego System audio CD MP3 System multimedialny Wyświetlacz temperatury zewnętrznej ABS ASR Czujnik ciśnienia opon Elektron. Dyferencjał różnicowy (EDS) ISOFIX Immobilizer Kurtyny powietrzne Pasy bezpieczeństwa z regulacją wysokości z przodu Poduszka powietrzna po stronie kierowcy/pasażera Poduszka powietrzna po stronie pasażera może być wyłączona Wspomaganie hamowania Relingi dachowe Skórzana rączka dźwigni zmiany biegów Wspomaganie kierownicy Felgi aluminiowe Przyciemniane szyby Klimatyzacja automatyczna dwustrefowa opony letnie Przegląd aktualny ważny do 19.12.2025 Zapraszam do kontaktu i obejrzenia samochodu, a także jazdy próbnej. Duży komfort jazdy. NUMER KONTAKTOWY-500 307 556
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama